Diagnózy

Stretnutie mladých priateľov a nepriateľov psoriázy (2012)

V dňoch 19. – 20. októbra 2012 sa v krásnom prostredí Západných Tatier na chate Třinec v Žiarskej doline uskutočnilo stretnutie mladých priateľov a nepriateľov psoriázy a ich rodinných príslušníkov.

Organizátormi tohto stretnutia boli OZ Bodkáčik a MUDr. Karolína Martinásková, PhD, dermatologička z Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Naše stretnutie sa mohlo uskutočniť vďaka podpore spoločnosti Abbott a Janssen. Počas dvoch dní účastníci získali nové informácie na odborných prednáškach, ale svoj čas venovali aj športu a zábave. Úvod tohto stretnutia patril prednáškam. Keďže vo väčšine prípadov sa psoriáza začne po prvýkrát prejavovať v období dospievania – v puberte – tak aj cieľom tohto stretnutia je ochota pomôcť mladým ľuďom vyrovnať sa zo svojím ochorením. Je dôležite aby sa integrovali v spoločnosti a čo je najdôležitejšie aby sa zo svojím ochorením – svojou vernou priateľkou naučili žiť.

Aj so psoriázou sa dá prežiť kvalitný život. Keď človek dostane psoriázu, bude ho sprevádzať po celý život.

Možnosti liečby sú v súčasnosti väčšie ako v minulosti. To je dobré znamenie do budúcnosti.

Život psoriatika je jeden ťažký boj a prináša zo sebou rôzne nálady a stavy mysle.

Je veľmi dobré, že sa toto stretnutie organizuje za podpory lekárov a vďaka spolupráci s nimi.

OZ Bodkáčik a aj Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR zdôrazňuje, že je veľmi potrebná edukácia mladých ľudí a ľudí v produktívnom veku. Žijeme v dobe, keď sa robota hľadá dosť ťažko a o to ťažšie sa hľadá ľuďom, ktorí majú celoživotné ochorenie – celoživotnú priateľku. Oba dni tohto stretnutia sa niesli vo veľmi príjemnej nálade, ľudia si mohli medzi sebou navzájom vymeniť svoje osobné skúsenosti, nadviazať nové priateľstva.

Je dobré, že mladí ľudia vedia o tom, že so svojím ochorením nie sú sami, aby vedeli, že na jednej lodi ich pláva veľa. Veríme, že ste si domov odniesli veľa pekných spomienok a príjemných zážitkov.

Lúčime sa…

Veľmi nás zarmútila správa, ktorú nikto z nás nečakal. Opustila nás skvelá žena – dlhodobá členka Spoločnosti …

Liečba atopického ekzému

Liečba atopického ekzému je individálna a vyžaduje si kompexný prístup. Z etiológie atopickej dermatitídy vyplýva, …

Edukačné bloky na tému „Napreduj s nami“

Už na začiatku tohto roka sme si pre vás pripravili edukačné aktivity zamerané na zlepšenie digitálno-komunikačných …