Diagnózy

Odloženie termínu odovzdania daňového priznania a ročného zúčtovania za rok 2019

Na venovanie 2%, ako sme boli zvyknutí, bol konečný možný dátum odovzdania tlačív 30.04 – pre fyzické osoby, ktorým robil ročné zúčtovanie dane za rok 2019 ich zamestnávateľ. Pre právnické osoby platil dátum 31.03. Tento pre niekoho zaužívaný stereotyp nám porušila pandémia koronavírusu COVID-19. Tento termín sa pravdepodobne posunie o pár mesiacov.

Vyhlásením núdzového stavu sa upravili podmienky na vystavenie ročného zúčtovania dane zo strany zamestnávateľa a takisto aj odovzdanie tlačivá o darovaní 2% z dane. V dnešných podmienkach platí, že zamestnávateľ má povinnosť vystaviť toto zúčtovanie dane najneskôr do 15-teho dňa druhého mesiaca, ktorý bude nasledovať po mesiaci ukončenia núdzového stavu (skončenia pandémie). Zároveň pre daňovníka (fyzickú osobu) platí, že vyplnené tlačivo o poukázaní dane musí odovzdať resp. odoslať najneskôr do 2 mesiacov od mesiaca ukončenia núdzového stavu (skončenia pandémie). Tento odklad sa týka aj tých fyzických osôb, ktoré stihli podať daňové priznanie do pôvodného termínu (do 31.03.)

 

PRÍKLAD: Vláda ukončí núdzový stav k 20.júnu. Najneskôr do 15.júla je povinný zamestnávateľ vystaviť ročné zúčtovanie dane za rok 2019. A do 31.augusta máte čas poukázať 2% z Vašej dane vybranému občianskemu združeniu alebo neziskovej organizácii.

 

Pre právnické osoby je situácia prehľadnejšia – každá právnická osoba môže vzhľadom na pandémiu koronavírusu podať daňové priznanie za rok 2019 a zaplatiť daň až do 30.06.2020. Učiniť takto môže bez oznámenia tohto dátumu daňovému úradu. Zároveň s vyplnením a podaním daňového priznania poukáže právnická osoba aj svoje 2% zo zaplatenej dane vybranému občianskemu združeniu alebo neziskovej organizácii.

 

AKTUALIZÁCIA (17.9.2020):

Ukončenie pandémie (mimoriadnej situácie) na daňové účely bude k 30.9.2020

Ministerstvo financií SR predpokladá, že mimoriadna situácia sa tak skoro neskončí. Avšak, z dôvodu, že daňové priznania sú veľmi dôležitým prvkom a základom mnohých dát, ktoré používajú pri analýze ekonomiky a podnikateľského prostredia, sa plánuje novelizovať Zákon o dani z príjmov prostredníctvom zákona lex korona – ktorým sa potvrdí hore uvedený dátum za finálny.

Lehota na podanie daňového priznania bude 31.10.2020

To znamená, že daňové priznanie za rok 2019 bude potrebné podať do 31. 10. 2020. Aktuálne ešte nie je známe, či v tomto termíne bude potrebné daň aj zaplatiť, ani to, ako budú následne poukazované 2 % z dane. Novela bude predložená do NRSR v 2. polovici septembra tohto roku v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Dúfame, že sme vám sprehľadnili túto zložitú situáciu, pripomíname sa Vám a zároveň ďakujeme za Vašu priazeň.

Dole uvádzame aktuálne tlačivá, ktoré k tomu potrebujete:

 

VYHLÁSENIE O POUKÁZANÍ PODIELU ZAPLATENEJ DANE Z PRÍJMOV FO:

http://www.bodkacik.sk/wp-content/uploads/2019/02/Vyhlasenie-editovatelne-2018.pdf

POTVRDENIE O ZAPLATENÍ DANE Z PRÍJMOV ZO ZÁVISLEJ ČINNOSTI:

http://www.bodkacik.sk/wp-content/uploads/2019/02/Potvrdenie-o-zaplateni-dane-editovatelne-2018.pdf

 

 

Lúčime sa…

Veľmi nás zarmútila správa, ktorú nikto z nás nečakal. Opustila nás skvelá žena – dlhodobá členka Spoločnosti …

Liečba atopického ekzému

Liečba atopického ekzému je individálna a vyžaduje si kompexný prístup. Z etiológie atopickej dermatitídy vyplýva, …

Edukačné bloky na tému „Napreduj s nami“

Už na začiatku tohto roka sme si pre vás pripravili edukačné aktivity zamerané na zlepšenie digitálno-komunikačných …