Diagnózy

Zhoršenie atopického ekzému počas zimného obdobia

Človek s ekzémom má množstvo zmien v stavbe a v biochemických pochodoch v koži. Preto koža reaguje aj na bežné podnety, ktoré prichádzajú z vonkajšieho prostredia, ale aj vnútorného prostredia tela, zvláštnym, mimoriadnym, nezvyčajným spôsobom. Býva to začervenanie, opuch, mokvanie, drobné pupienky, ale predovšetkým záchvatové svrbenie. Práve nevyvážene reagujúci imunitný systém podporuje prechod škodlivín cez sliznice a pokožku takto chorého človeka.

 

Prečo sa atopický ekzém v zime zhoršuje?

Koža väčšiny pacientov s atopickým ekzémom je suchá, chýba jej schopnosť zadržiavať vodu a ľahko sa v nej vytvoria jemné trhlinky. Je to preto, že pokožka medzi jednotlivými rohovými bunkami obsahuje menej tuku, ktorý nazývame ceramidy. Môžeme si ich predstaviť ako maltu medzi tehlami v stenách domu. Tvorba ceramidov v zimnom období klesá o 30 %, pokožka je preto suchšia s drobnými prasklinkami.

Bývame v prekúrených miestnostiach so suchým vzduchom, mrazivý vzduch vonku je tiež suchý a pripravuje pokožku o ďalšiu vodu. Prudké prechody z tepla do chladného prostredia a naopak koži s ekzémom neprospievajú.

Zapotenie v teplom prostredí, kde je dieťa dlhšiu dobu a je viac oblečené (čakáreň u lekára, nákupné centrá, dopravné prostriedky), je častou príčinou svrbenia a začervenania pokožky s vyrážkou. Neprimerané a nadbytočné obliekanie dieťaťa pri prechádzke, keď dieťa veľa behá, alebo v kočíku do spiaceho vaku, je tiež nevhodné. Podobne robia chyby aj rodičia, ktorí dieťa viac „nabalia“ na lyžovanie a ďalšie zimné pohybové aktivity, pri ktorých sa deti ešte viac zapotia.

 

Zhoršenie ekzému nie je len zo zimy

Bežné vírusové infekcie (nádcha, kašeľ, ovčie kiahne) malé deti sprevádzajú celú zimu a vedú k výrazným výkyvom k horšiemu v priebehu ekzému. To ťažko ovplyvníme, ale je vhodné sa vyhýbať aspoň návštevám v rodinách, kde je iné choré dieťa, a v chrípkovej epidémii i veľkým akciám pre deti usporadúvaných vo veľkých sálach (kiná, divadlá). Nie je vhodný ani pobyt v obľúbených detských herniach, napríklad vo veľkých nákupných centrách.

Na prudké sezónne a klimatické zmeny koža reaguje zhoršením ochorenia; reaguje na významný pokles i zvýšenie nielen okolitej teploty, ale i atmosferického tlaku. Neodporúčame preto ani zimný pobyt pri mori v exotických oblastiach. Riziko zhoršenia je nielen pri dlhom lete klimatizovaným lietadlom s presušením kože, ale hrozí aj nakazenie od spolucestujúcich kvapôčkovou infekciou. Prudká zmena zo zimy do veľkých horúčav a pri spiatočnej ceste naopak je navyše záťaž nielen pre chorú a „inú“ atopickú pokožku, ale aj pre celý imunitný systém hlavne u dojčiat a batoliat, ktorých obranyschopnosť ešte nie je úplne vyvinutá.

 

Špeciálne prejavy ekzému v zime

V zimnom období sa najviac objavujú niektoré zvláštne typy atopického ekzému. Je to predovšetkým „vyrážka z oblizovania“. Vplyvom nízkej teploty je suchá nielen pokožka, ale aj pery, ktoré rodičia často zabúdajú ošetrovať. Preto si ich batoľatá a deti často oblizujú a zvlhčujú slinami, ktoré pery a okolitú pokožku dráždia, alebo si pery hryzú. Vzniknutá vyrážka sa potom šíri i do okolia úst.

Ďalším príkladom je „zimná noha“. Vplyvom dlhého nosenia uzavretej obuvi a spotených nôh sa objavuje najprv olupovanie a začervenanie brušiek palcov, potom ostatných prstov na nohe a následne začervenanie, olupovanie a popraskanie kože prednej štvrtiny chodidla.

Často sa zhoršuje aj ekzém na rukách, ktorý je v zime najviac vystavený extrémnym zmenám teploty. Navyše si deti ruky pri umývaní zle utierajú. Vlhká pokožka sa vysušuje a vznikajú v nej drobné trhliny. Situáciu zhoršuje aj zlý výber rukavíc alebo to, že dieťa rukavice úplne odmieta nosiť.

 

Ako zvládnuť atopický ekzém v zime?

  • Pretože je pokožka v zimnom období suchšia, dieťa častejšie natierajte a zvoľte radšej mastnejšie krémy, masti alebo balzamy. Nezabudnite ošetrovať aj pery, vhodné sú špeciálne tyčinky a balzamy na pery. Premazávajúce prostriedky vytvoria tenkú vrstvu na povrchu pokožky, „chytia do pasce“ vodu pod nimi a nedovolia jej z kože uniknúť.
  • Zvláštnu pozornosť venujte rukám: je nutné ich po každom umytí dobre vysušiť a následne vždy ošetriť mastnejším krémom.
  • Rovnako aj tvár potrebuje väčšiu pozornosť: do mrazu a vetra zvoľte na ošetrenie masti, ktoré neobsahujú vodu alebo sú špeciálne určené na ošetrenie v zimnom období. Deti s ekzémom sú náchylnejšie na omrznutie. Pri zimnom pobyte na horách, aj vtedy, keď nie je úplne jasná obloha, treba používať na ochranu pred slnkom krémy s UV filtrami. Týmto krémom ošetríme tvár dieťaťa, a keď sa „opaľovací“ krém vstrebe do pokožky dieťaťa (nie skôr ako za 5 minút), ako druhú vrstvu použijeme ochranný krém do mrazu.
  • Obliekajte dieťa tak, aby sa nepotilo. Je nutné prihliadať na jeho aktívny pohyb vonku. Vyvarujte sa pohybu dieťaťa v teplom odeve a uzavretej zateplenej obuvi v teplom prostredí. Vyberajte čiapky a rukavice tak, aby mali vnútorný povrch hladký alebo boli podšité hladkou bavlnou. Na krk vyberte namiesto šálu radšej hladký nákrčník. Nevhodné sú na zimné oblečenie aj lemy z umelej kožušiny. Ak bábätko spí vonku v kočíku, je potrebné podložiť spací vak hladkým materiálom, aby sa pokožka tváre a rúk nedotýkala ničoho „chlpatého“.
  • Počas chrípkovej epidémie nie je vhodné chodiť s dieťaťom tam, kde má kontakt s väčším množstvom detí, a je tam väčšie riziko získať i obyčajnú nádchu a kašeľ. Každá vírusová infekcia zhorší priebeh ekzému.
  • V zimnom období je pre dieťa s ekzémom vhodnejší pobyt na horách ako v exotickej oblasti pri mori. Striedanie klimatických pásiem, teploty ovzdušia a dlhé lety často ochorenie ešte zhoršia.

 

 

 

 

 

 

———————————————————-

Autor článku: MUDr. Štěpánka Čapková

Upravené a prevzaté z: www.pravdyoatopii.sk

Lúčime sa…

Veľmi nás zarmútila správa, ktorú nikto z nás nečakal. Opustila nás skvelá žena – dlhodobá členka Spoločnosti …

Liečba atopického ekzému

Liečba atopického ekzému je individálna a vyžaduje si kompexný prístup. Z etiológie atopickej dermatitídy vyplýva, …

Edukačné bloky na tému „Napreduj s nami“

Už na začiatku tohto roka sme si pre vás pripravili edukačné aktivity zamerané na zlepšenie digitálno-komunikačných …