Diagnózy

Svetový deň psoriázy (29.10.2020)

Ani sme sa nenazdali a máme tu Medzinárodný deň psoriázy… Väčšina z nás má isto myšlienky niekde inde počas tohto vysiľujúceho boja voči pandémii koronavírusu. Avšak Bodkáčik je tu nato, aby vám ho pripomenul a upriamil pozornosť na pár zaujímavostí a odporúčaní, ktoré ho budú tento rok sprevádzať. Zároveň prikladáme aj niekoľko užitočných linkov (odkazov), týkajúcich sa tohto medzinárodného dňa.

 

Kedy vlastne vznikol svetový deň psoriázy?

V roku 2004 členovia aj nečlenovia psoriatických organizácií po celom svete vyhlásili dátum 29. október ako Svetový deň psoriázy kvôli zvýšeniu povedomia o psoriáze a psoriatickej artritíde.

Kto riadi svetový deň psoriázy?

Táto udalosť je prezentovaná Medzinárodnou federáciou psoriatických asosiácií (IFPA), ktorými členmi sú národné pacientske organizácie psoriatikov z celého sveta. Na Slovensku majú zastúpenie v organizáciách ako Bodkáčik a Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR. Členovia IFPA sa pravidelne stretávajú, aby spolupracovali a diskutovali o významných otázkach ovplyvňujúcich svetovú komunitu ľudí trpiacich psoriázou.

Ak by Vás bližšie zaujímala tematika psoriázy na svetovej úrovni (činnosť IFPA, liečba vo svete, adaptácia ľudí), kliknite na odkazy nižšie – uvedené odkazy sú však pre anglicky vyspelejších (v prípade kontaktovania vám s prekladom vieme pomôcť):

https://www.youtube.com/channel/UCwXkMxaHmFdhwbWGg-CKt1Q

https://ifpa-pso.com/our-actions/world-psoriasis-day/

https://www.endomondo.com/challenges/44683146

________________________________________________________

  • Prvý link je odkaz na informácie a rozhovory členov IFPA na kanáli Youtube.
  • Druhý link Vás odkazuje na všeobecné informácie týkajúce sa Medzinárodného dňa psoriázy (WPD).
  • Tretí link Vám odporúča stiahnutie si aplikácie Endomondo, ktorá vás bude informovať o novinkách a praktickým odporúčaniach od IFPA organizácie. Mimoriadne – ku dňu psoriázy – sa môžete zapojiť do výzvy BE INFORMED VIDEO CAMPAIGN !

Zároveň sa plánujeme zúčastniť dvoch medzinárodných webinárov na témy: Umelá inteligencia mení skúsenosti pacientov so zdravotníckym systémom (29.10.) a Digitálna komunikácia (05.11.) zo summitu EPIS 2020. V prípade, že sa zaujímate o dané témy, napíšte nám.

_________________________________________________________

Bodkáčik sa vám pokúsi aspoň takto virtuálne spríjemniť tento deň, a preto sme sa rozhodli zorganizovať súťaž. V prípade, že sa do nej zapojí pacient so psoritickým ochorením (sympatizant, člen), bude nami obdarený praktickým darčekom. Túto hravú výzvu sme vyhlásili v našej facebook-ovej skupine a prikladáme aj aktuálny link:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3361664763941583&id=123036074471151

Odpovedať na dve jednoduché otázky môžete do 31.10. do 23:59. Veríme, že takouto hravou formou Vám priblížime spomínanú tému z hľadiska svetového významu.

Sme tu pre vás … aj počas tejto doby !

Lúčime sa…

Veľmi nás zarmútila správa, ktorú nikto z nás nečakal. Opustila nás skvelá žena – dlhodobá členka Spoločnosti …

Liečba atopického ekzému

Liečba atopického ekzému je individálna a vyžaduje si kompexný prístup. Z etiológie atopickej dermatitídy vyplýva, …

Edukačné bloky na tému „Napreduj s nami“

Už na začiatku tohto roka sme si pre vás pripravili edukačné aktivity zamerané na zlepšenie digitálno-komunikačných …